marți, 21 aprilie 2009

Gandiri cu fundul: interzicerea bicicletelor in parcuri



De o săptămână (sau două săptămâni) a fost interzis accesul bicicletelor în parcuri. Știu asta deoarece s-au montat pancarte precum acelea ce le puteți vedea în attachment la intrarea din parcul I.O.R. (redenumit Alexandru Ioan Cuza). Legea în baza căreia este interzis accesul este OUG 195/2002, care în articolul 161, punctul k), scrie

k) sa circule pe aleile din parcuri sau gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;

Agenții BGS au primit "ordin" (!) sa dea amenzi bicicliștilor, în valoare de 500 RON!

Înțeleg din declarația sa că și primarul sectorului 3, Liviu Negoiță, susține această interdicție. Citez, de aici:

În sectorul 3, de exemplu, în parcul IOR nu se poate intra cu bicicleta. Primarul Liviu Negoiţă spune că există pericolul ca bicicliştii să îi lovească pe copii care se joacă pe aleile parcului sau pe bătrânii care se plimbă.

În sectorul 2 de exemplu am aflat că s-a interzis de ceva vreme mersul cu bicicleta în parcuri pentru că, erau mulţi hoţi care mergeau pe bicicletă.


(Cât umor involuntar, domnule Onțanu! - n.a.)

Așadar, pentru că "exista pericolul", s-a dezgropat un paragraf ambiguu (care conține și o excepție!), al unei legi din 2002, neaplicate pana acum! Mai mult, acea lege nu specifică nicaieri că membri ai poliției comunitare sau al vreunei firme private de pază au dreptul să dea amenzi contravenționale, aceasta fiind exclusiv in atribuțiunile Poliției Rutiere! Pe care n-o vad în parcuri.

În plus, argumentul că "există pericolul" e de-a dreptul hilar. Există pericolul să te curentezi în priză sau, Doamne-ferește, să fii lovit de o mașină pe stradă! Totusi, nu vad aplicabilă măsura de a-ți fi interzis accesul în propria casă sau la serviciu pe acest considerent sau interzicerea circulației mașinilor pe stradă!

Această interdicție de a circula în parcuri vine pe fondul următoarelor:

1. Nu ai voie sa circuli pe strazi publice cu bicicleta daca in paralel exista piste de bicicleta.
2. Nu ai voie sa circuli pe trotuar, exceptie facand cazurile cand sunt amenajate piste.
3. Nu ai voie sa circuli pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce pot fi folosite;
4. Pistele de bicicleta sunt, in majoritatea cazurilor, facute in bataie de joc, pentru a se bifa niste kilometri de pista pe hartie, numai bune de a fi aratate spre Uniunea Europeana; in realitate, ele sunt:

- pline de obstacole (gropi, stalpi, panouri publicitare, denivelari ale asfaltului, stanci (!), pubele de gunoi, masini parcate)
- fara rampa de acces la nivelul bordurilor trotuarelor (lucru care ar fi un minim de respect si pentru persoanele in scaune cu rotile!)
- circulate de pietoni (care se pare ca au fascinatia de a merge intre doua linii galbene paralele), care te bombane/injura cand ii claxonezi sa se dea la o parte
- trase in zone inguste, unde ocupa tot trotuarul, nelasand loc pietonilor sa treaca.

Dupa cum se vede in poza, in spatele indicatorului este, in parc, o parcare de masini care ar trebui toate amendate cu sume intre 3000 si 5000 de RON!

Inteleg ca s-a interzis circulatia bicicletelor in parc in urma sesizarilor unor cetateni care au fost incomodati de acestea si care spun ca ele prezinta un pericol public pentru copiii lor. Daca chiar au existat cazuri in care bicicletele au accidentat cetateni in parcuri, atunci corect ar fi ca biciclistii in cauza sa fie sanctionati, nu o intreaga comunitate! In baza acestui rationament, de ce nu l-am condamna si pe domnul Negoita pentru crimele nazistilor?

Consider ca intr-o capitala sufocata de noxe, cu probleme majore de trafic si in care suprafata parcurilor raportata la numarul de locuitori este oricum insuficienta si neconforma cu standardele europene, interdictia accesului biciclistilor in parc este un abuz, inca unul din seria de abuzuri care a facut ca traiul in aceasta capitala "europeana" sa devina unul insuportabil.

Putem actiona si ajuta in mai multe feluri:

1. Semnarea petitiei online pe care o putem gasi aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/spatii_amenajate_pentru_biciclisti_-p64733048-pg3.html (deși eu consider că e mai mult un debușeu pentru cei care, de fapt, nu vor să se implice)

2. Trimiterea de scrisori sau e-mailuri catre Primaria Sectorului 3 (o serie de contacte puteti gasi aici) , Primaria Generala a Bucurestiului (primargeneral@bucuresti-primaria.ro), catre comisiile Consiliului General al Municipiului Bucuresti (Comisia Învăţământ, Cultură, Culte şi Sport E-mail:CICC@bucureşti-primaria.ro, Comisia de Ecologie şi Protecţia Mediului E-mail:CEPM@bucureşti-primaria.ro, Comisia Juridică şi de Disciplină E-mail: CJD@bucureşti-primaria.ro) si oriunde credeti ca v-ar putea sustine cauza. Va rog, mentineti un ton civilizat si argumentati-va opinia, este sigurul fel in care puteti ajuta "cauza".

3. Mediatizarea acestei situatii catre toate ziarele centrale si locale (pentru ca inteleg ca si in tara e aceeasi situatie, nu numai in Capitala), catre televiziuni si pe toate forumurile de discutii centrale.

4. Din gura-n gura. Mobilizati-va prietenii, rudele, colegii de serviciu! Este important sa stie ca parerea noastra conteaza, iar pentru politicieni, NUMARUL este important!

5. Organizarea unui protest public, pasnic, cu strangere de semnaturi (nume, prenume, CNP, semnatura). Acest lucru sugerez sa se faca impreuna cu comunitatea ciclistilor din romania (Asociatia "Bate Saua" si altele...)

Acestea sunt părerile ghicitorului cu privire la interdicția de circulație a bicicletelor în parcuri. Luați și reacționați!

Citiți și aici!

Later edit: Totusi, sa ne descrețim frunțile...



Protest pe 9 mai 2009, sâmbătă, la intrarea de la parcul IOR (Alexandru Ioan Cuza) dinspre intersecția Câmpia Libertății cu Baba Novac! Dați mai departe și veniți mai aproape!

Citiţi şi aici, că nu muşcă!

16 comentarii:

Anonim spunea...

Mpoola mea foarte bine ca s-au interzis. Sa se mai interzica si cainii si purtem sa ne preumblam si noi pensionarii mai linistiti, fara grija de a da vreun dement cu tzoclu peste noi. Mpoola mea sau fara sa ne muste vreun caine tinut de vreun dobitoc fara botnitza! Huooo Basescu!!

eAdi spunea...

Si asta nu-i nimic, aberant e ca se interzice in parcuri statul pe iarba...plm..ar inebuni americanii sau londonezii...

aki spunea...

frate... tu nu vezi ca in tara asta totul e pe dos? uite si tu cine a postat pana acum si ce a demonstrat ca intelege.. E mai mult decat prostie in cazul pe care il descrii aici; am fost in multe orase europene si in vreo doua capitale europene, nicaieri nu era interzis mersul cu bicicleta in parcuri, sau statul pe iarba in parcuri; peste tot erau pungi de plastic pentru posesorii de animale, care erau obligati (prin lege, altfel amenzi d-alea de ustura rau la buzunar) sa stranga mizeria propiului patruped; iar pistele de bicicleta... n u vreau sa iti spun...late, pe trotuar, cu semne de circulatie pentru pietoni si biciclisti(adica acele semne care atentioneaza si pietonii si biciclistii pe ce fel de portiune de trotuar intra), nu porcariile astea din Bucuresti; pe piste nu erau nici o groapa nici un canal, nici un ciot de copac si nici o masina... Aici au fost facute la misto..au fost vopsite, nu li s-a dat functionalitate; iar faza cu lovitul pensionarilor in parcuri, sau a copiilor...este cea mai mare prostie.. singura data cand m-a lovit o bicicleta a fost in fata blocului..nicidecum in parc; mai mult: un biciclist nu isi testeaza bicicleta in parc...nici macar pustanii nu fac asta-->exista destul carosabil in acest scop.

eu cred ca e o alta metoda a primariilor de a face rost de ban; iar de la bucuresteni sa nu te astepti la prea multe... bucurestenii isi cumpara masini cat mai poluante si mai scumpe: miscare la un bucurestean? cu degetul pe telecomanda se misca cel mai bine bucuresteanul.

Claudia spunea...

Domnule, dar rolele de ce nu le interzic? Rolele, trotinetele, tricicletele, s.m.d.!

VdG spunea...

Cred ca toate se intampla din cauza mea, involuntar. Tocmai mi-am cumparat bicicleta acum 2 sapt., mi se pare normal ca acum sa fie interzise d'oh. Vand BMX sau schimb cu sanie! Mersi.

Ghicitor in fund spunea...

Saniile sunt interzise, Vanzatorule! Vara cam prea stau pe loc, iar iarna, ce sa mai, se cam deplaseaza!

ypel spunea...

asta e doar inceputul. sa vedeti cand sunt interzise si pe strada, de trebuie sa zbori cu ele sau sa mergi cu ele pe iarba. asta fac primarii pentru o capitala mai curata.

Ghicitor in fund spunea...

Va voi tine la curent cu lupta impotriva acestei aberatii!

VdG spunea...

Bai, da' voi nu va prindeti de nimic. Cum dreaq sa faca astia ceva pentru biciclisti din moment ce biciclistii nu platesc niciun impozit. E mult mai rentabil sa ai masini multe, vechi, parcari pline, locuri de parcare platite, aglomeratie, noxe decat niste amarate de biciclete care n-aduc nimic la bugetul local. Imi imaginez cum a sunat dialogul la nivel inalt:

- Bah, da' pe masini se platesc taxe anuale?
-Da, dom' sef. Cum sa nu?!
- Da' pa bicle?
-Nu, cum asa?!
-Pai si astia merg prin oras fara sa plateasca?
-Pai.....asa e normal, nu polueaza, nu distrug drumuri.
-Pai da, da' nici bani la buget nu aduc. Las' ca-i facem noi, sa dea amenzi da-i in slo'!

Ghicitor in fund spunea...

Pot conta pe cineva de aici in cazul unui protest?

O sa raman anonim, n-o sa port tricouri cu anusuri sau funduri, dar va veti afla in preajma ghicitorului :)

VdG spunea...

Te sustinem da' sa fie in weekend protestul! OK? Vorbesc serios. Aaaa...si sa fie aproape de Baneasa ( Bordei sau Herastrau) glumeam......

Anonim spunea...

tocmai am semnat petitia. jesus christ! deci lipsesc din bucuresti o saptamana-doua, si deja se intampla un cacat!
daca faci protest, anunta, ca ma bag sigur. si duc si vorba mai departe.

Alex. spunea...

Salut,
Mai multe detalii despre protest, ora etc.
Crezi ca e o idee sa incercam sa punem pe unde mai avem acces fiecare mesaje, bannere etc pentru asta?
Si foarte important... se poate obtine autorizatie?

Ghicitor in fund spunea...

Salut tuturor si multumesc pentru ajutor!

Sa va tin la curent cu ce am mai facut. Am vorbit cu Doru Oprisan, de la Europa FM si - asa cum puteti vedea si in ShoutBox - mi-a transmis ca deja se implica ONG-uri and... it will be big. Data protestului ne-o vor comunica dansii.

Luni voi discuta si cu cei de la "Bate saua", care ne vor putea da niste sfaturi si ceva sustinere.

Stand by, fellow bicyclists! Our fight is noble and true, and noblish and truly we shall win!

Anonim spunea...

Se organizeaza protestul din 9 mai pana la urma?

ps.: la marsul velorutionarilor vine vreunu ?

Ghicitor in fund spunea...

Se organizeaza, dar sa vedem cand, cum si de cine!

detalii aici