marți, 17 februarie 2009

Trei tipologii de gandire cu fundul

1. Păguboasa teamă de ipocrizie este atunci când ne justificăm relele prin faptul că facem rele mai mici şi prin ideea "de a nu fi ipocriţi". Spre exemplu, nu cumpărăm Windows cu licenţă pentru că oricum downloadăm filme şi muzică de pe net. Folosim Photoshop sau Macromedia Dreamweaver (şi nu alternativele freeware, GIMP sau NVU) pentru că oricum avem Windows-ul piratat. De frica de a nu fi consideraţi ipocriţi (pentru că nimeni nu e 100% corect), facem lucruri şi mai rele decât dacă am accepta că suntem şi de încerca să limităm răul pe care-l facem.

Acelaşi tip de raţionament ieşit din fund se aplică şi cu poluarea: oricum am maşină şi poluez, de ce să sting becurile care ard degeaba? Şi dacă tot ard becurile, de ce să sting calculatorul la plecarea de la serviciu?

La fel şi cu şpaga. Odată ce am fost "dezvirginaţi" de către Stat, nu e niciun motiv să nu invocăm precedentul. "Oricum am mai dat şpagă, de ce să mă agăţ acum de un principiu pe care oricum l-am încălcat! Doar nu sunt ipocrit!" Şi uite aşa se perpetuează obiceiul de căcat al şpăgii... Dar măcar nu ne simţim ipocriţi, nu?

2. Ce bine ne simţim cu noi înşine când ne comparăm cu un prost! Ce grozav e să vezi toţi proştii de la televizor scălămbăindu-se, făcând dezacorduri gramaticale, râgâindu-şi micile idei... Te face să te simţi mai bine, nu-i aşa? Tu nu eşti ca ei, tu eşti un om serios, ai citit cărţi, ştii să legi bine frazele (mă rog, mai scapi tu acolo o greşeală, dar te corectezi repede). Şi uite aşa televiziunile înfloresc, pentru că le vând câtor mai mulţi oameni proşti mai proşti decât ei, astfel încât orice prost sau mediocru să se poată simţi bine cu el.

E greu şi inconfortabil să ne comparăm cu vârfurile, cu oamenii deştepţi şi talentaţi, care au pus atâta trudă să ajungă undeva. E frustrant să nu fii ca ei. Aceşti oameni trebuie ascunşi cât mai departe de ochii publicului, pentru că vremea idolilor cu adevărat valoroşi a trecut. Nu la cer le place oamenilor să se uite, ci la gropi. Nu la valori puse pe piedestal, ci la viermi de căcat foşgăind în hazna.

3. 99 % din oameni cred că 99% din oameni sunt proşti.

2 comentarii:

Rareș Dădârlat spunea...

Te-ai trezit azi supărat pe lume, nu-i aşa? Că nu prea e un post tipic pentru tine, Ghicitorule!

Ghicitor in fund spunea...

Sunt tot timpul suparat pe lume, domnule. Bineinteles, cu exceptia momentelor cand nu sunt suparat pe lume. De obicei, cand esti suparat pe lume inseamna ca esti, de fapt, suparat pe tine.