marți, 5 mai 2009

9/11

Cap. I. În care se va vedea de ce sunt un prost care a sunat prea târziu să se documenteze la primărie.

Am sunat abia azi la primărie să aflu ce trebuie făcut ca să organizezi un protest și am aflat că sunt prost: deși în lege scrie că trebuie să faci cererea pentru aprobarea organizării unui protest public cu cel puțin 3 zile înainte, realitatea din teritoriu spune altfel. Ședințele comisiei de aprobare au loc doar Luni și Miercuri. Dacă o să mă duc azi, deși mă aflu în termen legal, n-o să intru mâine în Comisie (durează foarte mult dusul hârtiei de la Registratură până la Comisie), ci abia Lunea viitoare, deci abia de Miercurea viitoare încolo se poate organiza protestul legal.

Cap. II. În care vă voi introduce puțin într-o dilemă a Ghicitorului.

Dacă mă duc azi și cer aprobarea pentru 9 mai, n-o voi primi. Dacă voi merge la protest pe 9 mai, risc să-mi iau amendă (mare, d-aia de jde milioane, de organizator). Mai mult, o să îi duc direct spre mine, căci o să am numele acolo pe cerere. So much for my anonimity. S-a dus cererea de aprobare. Singura opțiune pe care o avem e mai jos.

Cap. III. În care o să mă întorc spre popor și o să spun ce cred că trebuie să facem, așteptând sprijinul lor, deși sunt un puturos care nu-l merită.

Nu prea am (avem?) de ales: trebuie s-o facem pe nașpa. Adica s-a dus faza cu flyerele, cu strânsul de semnături (o s-o putem face, dar mai retras, așa... sau în altă zi), cu scandările (dacă ar fi fost să fie), cu statul pe loc, cu chematul presei.

LEGAL avem voie să facem doar atât: să ne plimbăm în jurul parcului pe pista de biciclete. Putem purta tricouri cu diverse mesaje. Putem face poze și le putem pune pe bloguri sau le putem trimite la ziare. Dar cam atât.

La limita legalului, putem face așa:
- lipim o foaie galbenă pe care e tipărit cu negru "PANOU AMPLASAT ILEGAL" pe panoul ăla publicitar de pe pistă
- după ce dăm ocolul parcului (nu complet), intrăm în parc cu bicicletele de ghidon pe la intrarea de la stația de tramvai "Câmpia Libertății"; acolo e o rampă de acces spre lac
- dăm ocolul complet al lacului, mergând încet și încolonați unul după altul.

Cap. IV. Întrebări

Ce fac? Mă mai duc să cer autorizație? Mă risc? Să cer autorizație o săptămână mai târziu?
Ce faceți? Mai veniți pe 9 mai, la ora 11? Vă riscați?

Later edit: Iată o imagine din Vondelpark, din Amsterdam, unde ai voie cu rolele, cu bicicletele, cu alergatul și - atenție - cu fututul! Vedeți aici, de unde citez: "Starting in September 2008, adults were planned to be legally allowed to have sex in the park, as long as they take their garbage with them afterwards and never have intercourse near the playground. The sex must be limited to the evening hours and night."
Se aude, domnilor? Noi nu vă cerem asta, dar de un mers cu bicicleta ce ziceți?

41 de comentarii:

ak047 spunea...

eu ma bag si pe 9. chiar daca nu facem nimic, macar facem o plimbare. Iar o discutie fata in fata, poate fi mai eficienta decat prin mesaje pe blog.

George Hari Popescu spunea...

Nu strică o plimbare masivă. "Protest" e un cuvînt prea puternic.

Ghicitor in fund spunea...

Sunt catranit si - mai ales - sunt catranit pe mine. NU am nicio scuza.

"Protest" e, intr-adevar, un cuvant puternic. Asa si trebuia sa fie...

George Hari Popescu spunea...

Nu ai de ce să te scuzi. Putem face treaba asta în fiecare săptămînă, putem să le spunem prietenilor să-şi ia bicicloanţe (eu am convins vreo 3), putem să cerem şi autorizaţii. Măcar să vină 300 de biciclişti, că nu cred că vin jandarmii să ne bată. Plus că noi ne deplasăm mai repede decît ei :-)

ak047 spunea...

300 oameni ai fi ideal. eu zic ca e bine si 50...

Anonim spunea...

Eu o sa vin.

ak047 spunea...

am uitat ieri... imi place posterul! e sugestiv si bine facut.

Ariel spunea...

Ai idee estimativ cati vin?

Anonim spunea...

si eu raman pe pozitii, in continuare.

Ghicitor in fund spunea...

Optimist: peste 100
Realist: 50
Pesimist: 30

(iata ca nu e mare distanta de la pesimism la realism)

Cristian Gheorghe spunea...

Acum câțiva ani am fost în Copenhaga. Acolo lumea merge cu bicicleta mau mult decât cu mașina. Pistele de biciclete pe trotuar sau pe carosabil sunt ceva normal acolo. Lumea respectă treaba asta.N-am văzut bicicliști înjurați de șoferi sau bicicliști care să încurce pietonii. No way. Când au făcut ai noștri pistele de bicicliști în Bucale, le-au făcut în bătaie de joc. Sunt o glumă proastă. Acum au interzis biciclete și în parcuri. 9 mai ora 11? let me check... Pesimistule poți conta pe 31. I am in.

FB spunea...

vive la revolution! moarte defunctilor:D

Laura Iancu spunea...

pai cand va decideti ca eram cu sageata pe butonu de send spre liternet :)

Ghicitor in fund spunea...

Stimata doamna,

Va rog sa trimiteti (si) spre Liternet! Orice ajutor e binevenit!

ioana :) spunea...

eu vin si pe naspa, da' ... nu am bicicleta.
anyhoo, eu zic sa nu renunti sa incerci sa primesti si autorizatie. adica...nu cred ca strica mai multe proteste. zic.

i. :)

George Hari Popescu spunea...

Ioana, închiriază una. Detalii pe blog la mine.

Rin Tin Tin spunea...

Domnule Ghicitor in Fund, tin sa-ti semnalez blogul doruldezid.wordpress.com . Sunt sigur ca vei fi binevenit acolo, intr-unul dintre comentarii cineva spune: "ghicesti mai bine ca o tiganca in tren". Ei bine, eu cred ca nici o tiganca, in orice tren ar fi, nu poate ghici mai bine decat ghicesti tu in fund!

Ghicitor in fund spunea...

Este complet adevarat ceea ce ati afirmat, domnule Rin Tin Tin! Sunt singurul ghicitor in fund din Romania. Altul nu mai aveti!

Profitati, ca oferta zboara! Sau moare.

Andrei spunea...

Deci.. se mai organizeaza? Am putea de asemenea sa ne plimbam pe parcursul a 20-30 de metri la intrarea in parc... sa vedem ce ni se intampla cand isi dau aia de la BGS seama ca nu ne plimbam, ci incurcam traficul pietonal

Ghicitor in fund spunea...

As evita cuvantul "organizeaza" (pentru ca e generator de amenzi maricele :) ) si m-as concentra pe cuvantul "se face". Deci da, se face.

Asa cum am mai spus in post, vom desfasura "ostilitatile" in mod pasnic si legal, cam asa:
- ora 11:00 - 11:15, adunarea in fata intrarii, asa cum am stabilit. Nu intarziati peste 11:15, va rog mult de tot!
- ora 11:15, in mod spontan (n-o sa va zica nimeni "hai!"), pornim pe pista, in sensul de mers, unul dupa altul si dam ocolul aproape total al parcului, pe directia Potcoava - metrou Titan - pod - Campia Libertatii (tramvai).
- la intrarea aceea ne dam jos de pe biciclete si intram cu ele in parc DE GHIDON, coborand pe rampa pana la lac.
- continuam sa mergem in jurul lacului, cu ele DE GHIDON.
- (eventual) distribuim hartii cu ceva scris pe ele pietonilor din parc, din care sa reiasa ca avem acelasi drept sa folosim parcul si ca nu ii incomodam; zic "eventual" pentru ca neavand autorizatie e relativ periculos sa faca asta UN SINGUR OM, trebuie s-o facem TOTI.
- iesirea pe cealalta rampa, din dreptul statiei de metrou Titan si disiparea in parc; cine doreste sa mai stea sa se dea cu bicicleta in parc, poate s-o faca

Nefiind autorizat, nu ma pot identifica ca ghicitor in fund. Si nici daca era n-o faceam. Mare grija ce ziceti daca va intreaba cineva in uniforma: nu protestam, suntem niste prieteni care ne-am adunat sa biciclim. Ma rog, intelegeti ideea!

Acestea fiind scrise (si citite), ne vedem in parc, ilegalistilor!

Andrei spunea...

Intrarea e aia de la intersectia strazilor Baba Novac cu CAmpia libertatii?

Ghicitor in fund spunea...

Da, la fostul "Chip & Dale",pentru locuitorii cartierului. O sa pun si o harta, sa spulber orice dubiu.

1morning spunea...

Buna! As veni cu toti prietenii daca as fi in Buc! Btw, voiams a scriu un indemn la mine pe blog dar nu pot sa inserez posterul tau ( f bun) de la URL, imi permiti! :)

Ghicitor in fund spunea...

Sigur ca iti permit!

O mica nedreptate de reparat: posterul nu e facut de mine, ci de o prietena!

1morning spunea...

S-a facut! :)

Ghicitor in fund spunea...

Am vazut, multumesc frumos. Daca macar un prieten de-al tau vine, it was all worth it!

Anonim spunea...

Va salut. Maine ne vedem acolo. Stiu unde este, locuiesc de 40 de ani in cartier, nu am avut niciodata bicicleta...iar acum sa nu am dreptul de a ma plimba cu ea in parc....nu admit asa ceva.O sa vin cu inca 4 prieteni cu bicicletele.

Radu spunea...

hai ca a fost rezonabil. am fost cam 60 de oameni, din care cam 40 am ramas la urma... a fost frumos si imi pare bine ca lumea incepe sa se uite la noi cand vad ca suntem destui... ne vedem tura viitoare

Ariel spunea...

Am pus poze aici - urmeaza si niste video-uri pe seara. a fost super.

http://amdoar18ani.ro/intamplator-cu-bicla-prin-ior/

Ghicitor in fund spunea...

A fost superb! Va multumesc tuturor. Chiar daca mi-as fi dorit sa fim *SI* mai multi, 70 de oameni e un numar OK pentru a atrage atentia!

Voi posta in curand, sa-mi revin putin, se pare c-am facut ceva insolatie :)

Anonim spunea...

si eu am facut un pic insolatie si m-am ars pe umeri si pe spate, dar a meritat :)

a fost mult mai misto decat m-am asteptat. data viitoare sper sa fim si mai multi.

ZEXE spunea...

Salutare. A fost frumos si important e "ca a fost". Asta dovedeste ca existam nu numai ca cetateni contribuabili ci si ca oameni liberi si cu drepturi in aceasta "tara". Sambata viitoare cu siguranta vom fi mai multi. Eu am vorbit cu mai multi prieteni biciclisti, care la randul lor vor transmite si ei mesajul. Am inprimat si ceva fluturasi pe care ii voi distribui. Numai daca fiecare vine cu inca un prieten....vom fi dublu ca numar...dar pana la urma, nu sa fim mai multi va comta ci sa fim toti acolo, toti care inteleg aceasta nedreptate (cretinitate comunista)...care se rasfrange asupra noastra. Ai sa auzim de bine ....si ne vedem sambata la ora 11.00. Cu respect pentru toti cei ce au participat.....ZEXE

ZEXE spunea...

ACCESATI SI CITITI:http://www.newsin.ro/ciclism-politica-mediului.php?cid=view&nid=778572a6-ed10-4d58-b0dc-308438f05d05&hid=media

Alberto spunea...

Nu am stiut ca a fost pe 9 mai. Daca se mai face si sambata asta, vin si eu :D

ZEXE spunea...

Astazi ne vedem acolo, la ora 11.00. Eu am vorbit saptamana aceasta cu aproape 100 de biciclisti. Daca sunt seriosi si se implica , maine ii vom vedea acolo. Ultima gaselnita a celor de la primarie este:
ANEXA NR.1
LA H.C.L.M.B.
NR.10/25.01.2001
j) Intrarea cu mijloace auto, moto, velo, mijloace de tractiune animala, ierbivore, pe aleile parcurilor si gradinilor publice. Fac exceptie autovehiculele de interventie, pompierii, politia, jandarmeria, salvarea, utilajele care deservesc spatiile verzi, care efectueaza serviciile publice. Se excepteaza de asemenea si zonele in care accesul se face pe baza de bilet sau abonament, in cazul aprovizionarii unitatilor de orice fel existente pe teritoriul parcurilor, gradinilor etc., cu conditia ca vehiculele utilizate in acest scop sa nu depaseasca greutatea maxima de 3,5 tone, conform programului de aprovizionare stabilit in normative;

ZEXE spunea...

Pe vremea cand s-a dat legea, nu erau rolari, asa ca ei nu intra deocamdata la nici una din categorii. Dar cu siguranta ca le coace si lor ceva. Ce, ei nu se misca prin parc? Si au viteza dom,le. Au viteza. "De ce sa alergati, ce incet nu puteti sa mergeti"....a spus Moromete. Parcul va fi in cele din urma un spatiu de relaxare in sensul pasiv, nu activ. Vor avea voie sa se plimbe doar persoanele peste 60 de ani, dar fara afectiuni ale vederi, pt. a putea vedea "ce a facut primaria pt. ei", femeile obeze ce-si plimba progeniturile in caruturi, ocupand tot trotuarul si eventual singurele vehicule pe 4 roti admise vor fi caruturile de handicapati, acceptate insa fara insotitor pt. a nu aglomera parcul. Daca se va continua asa...nepromovand miscarea in parcuri...vom ajunge cu totii obezi...cat de curand, ceea ce va implica largirea aleilor si si implicit micsorarea spatiilor verzi (pe care oricum e interzis sa intram)...ba chiar vom apela la japonezi pt. a ne construi peste noapte cateva insule plutitoare pe suprafata lacului (ca apa si asa nu foloseste la nimic)...noi trebuie sa avem multe alei pline de banci (una la 5m)...sa transformam parcul intr-un sanatoriu de recuperare, eventual, in cele din urma cand va fi gata, sa se introduca si o taxa de intrare.

ZEXE spunea...

Am aparut la stiri. La PRIMA-TV, dar penibil; 15 secunde, fara interviuri, informatii eronate: "peste 30 de biciclisti"....."s-au intalnit la ora 12.00"....TELEVIZIUNEA TOT TELEVIZIUNE RAMANE. Nu-i nimic...sa zicem ca ne-au ajutat cumva...sa luam partea buna a lucrurilor. Poate uni dintre noi se bucura...asa...ca au aparut pe sticla.

Ghicitor in fund spunea...

Am urmarit si eu "stirea", intre nu-sh'ce expozitie de flori si una cu pisici de vanzare... Nu stiu daca sa ma supar sau sa dau din umeri a indiferenta. Cine vrea sa citeasca continutul ei (ca imagini nu am gasit), poate accesa aici:

http://www.primatv.ro/stiri-focus/protest-pe-doua-roti.html

In alta ordine de idei, eu personal nu mai vin la niciun protest. Nu mi-a placut cum s-au desfasurat lucrurile: am stanjenit pietonii ocupand intreaga alee a parcului, in loc sa stam linistiti doi cate doi, in ciuda nenumaratelor apeluri la a nu face asta.

Mai mult, vreo 4-5 biciclisti au gasit de cuviinta sa faca "downhill" pe langa rampa de beton pe care am coborat spre lac, fix peste rasadurile de iarba proaspat plantate. Dupa ce au fost apostrofati de catre unul din biciclisti au zis "pai ce, si pe alei ne-au interzis".

Cu astfel de oameni, imi cer iertare, dar nu se face un protest. Am transmis fix imaginea pentru care suntem blamati: ca suntem niste nesimtiti care credem ca parcul ni se cuvine si ca au dreptate sa ne interzica.

M-a mai distrat (fara sa ma supar) cum unul din biciclisti, intrebat de reporterita daca de la el a pornit toata chestia a marturisit ca da, ca el "a cam initiat" lucrurile. Ma rog, e adevarat si ca Sergiu Nicolaescu a pornit Revolutia din '89 :)

ZEXE spunea...

da...se pare ca deaceea nu reusim cu nimic in tara asta...pentru ca nu putem, nu vrem sa fim toti la fel...macar atunci cand trebuie. Pacat, ca totusi uni se misca, altii se misca prost iar alti deloc....si asa trece viata. Cate generatii ne mai trebuie oare...?
Eu, cred ca nu am deranjat cu nimic...

ZEXE spunea...

IMAGINI SI FOTO DE LA PROTESTUL DE PE 16 MAI 2009:http://www.myvideo.ro/watch/6436674

ZEXE spunea...

FOTOGRAFII DE LA PROTEST 16 mai 2009http://cutiacupoze.ro/afisare_poza/?p=1371-13