sâmbătă, 9 mai 2009

Protestand cu fundul in sa

În primul rând aş vrea să mulţumesc zecilor de biciclişti care au popularizat pe bloguri şi forumuri acţiunea, care au venit împreună cu prietenii lor şi care au pedalat paşnic în jurul parcului. I-aş mai mulţumi şi lui Doru Oprişan (Europa FM) şi lui Viorel Ilişoi (Cotidianul), care sunt sigurii reprezentanţi ai presei care au venit, deşi am scris cam pe la toate televiziunile şi ziarele centrale (mai puţin la cele pe care le consider de prost gust). Nu prea am scris la radiouri, dar la viitorul protest o voi face.

Pentru cei care nu aţi venit (păcat!), iată cum s-au desfăşurat "ostilităţile": ne-am adunat la ora 11:00 şi până la 11:20 - 11:30 au mai tot venit oameni. Eu mă plimbam pe acolo cu bicicleta şi mă bucuram de fiecare om venit. Autorităţile n-au stat tocmai cu picioarele în fund şi au comasat câţiva poliţişti comunitari la intrarea în parc. Acolo era şi un reprezentant BGS, dar a fost paşnic şi s-a ţinut deoparte. Au fost câteva discuţii cu gardienii publici (în care m-am angrenat şi eu, recunosc), cu privire la legi, la respectarea lor etc.



Nu mi-a plăcut faptul că unii din noi i-au "înţepat" pe gardieni. Fraţilor: nu este vina lor că bicicletele sunt interzise în parcuri (de fapt, în jumătatea UNOR parcuri)! Ei au primit o dispoziţie de la Primărie, au un contract (de muncă sau de prestări servicii cu dânşii) şi îşi fac, pur şi simplu treaba. E aberant să discuţi legile cu ei, ei nu sunt legiuitorii! De altfel, vom continua protestele pe cale oficială, adresând diverse scrisori, memorii, petiţii etc. la Primăria de Sector. În plus, mi se pare o idee rea să îi provoci, le dai astfel un motiv să devină abuzivi data viitoare când prind un biciclist amărât în parc.



După ce s-a făcut aproximativ ora 11:30, am pornit-o în jurul parcului. Foaia galbenă cu "PANOU AMPLASAT ILEGAL" o lipisem în prealabil pe panoul publicitar de pe pistă. În drum, fix pe pistă nişte domni de la ADP tăiau crengile unui copac. I-am rugat să dea crengile din drum şi să ne lase să trecem. Un tip mai tânăr a sărit cu gura să ocolim pe stradă. I-am replicat că o să chemăm Poliţia Comunitară (vedeţi acum de ce e bine să ni-i facem prieteni, nu duşmani?), după care a intervenit un lucrător mai în vârstă care mi-a zis că şi el a fost biciclist, că să nu ne supărăm, că îşi fac treaba şi s-a apucat să dea crengile din jurul pistei la o parte, rugându-ne să ocolim pe acolo, ceea ce am şi făcut. Un biciclist e întotdeauna un biciclist. Jos pălăria pentru domnul în vârstă! După aceea cel tânăr a început să înjure făcându-mă "şmecher de bani gata" (!).



În loc de o singură tură, am decis, pe loc, să dăm două. Pe piste erau, ca de obicei, zeci de pietoni, pe care i-am claxonat să se dea la o parte. Mi-a plăcut reacţia unora, îşi cereau scuze, semn că ceva-ceva am mai progresat.

Am intrat în parc cu ele de ghidon (l-am întrebat în prealabil pe un poliţist comunitar dacă avem voie cu ele de ghidon şi a zis că avem voie, dar în clipa în care ne suim pe ele ne dă amendă 500 ron!). După ce am coborât rampa, ne-am strâns vizavi de Insula Pensionarilor şi am făcut poze, am mai socializat...



Apoi, uşurel, cu ele de ghidon, am mers în jurul lacului, sub privirile uimite ale trecătorilor. Pe drum am mai strâns câţiva biciclişti care se dădeau în parc şi i-am îndemnat să se dea jos de pe ele şi să meargă alături de noi. Ne-am oprit din nou aproape de pod, la bărcuţa aia, fosta terasă "Titanic", unde ne-am încins iar la discuţii şi ne-am făcut recensământul. Eu am numărat 68 de biciclete, deci e corect să spun că am fost vreo 70, dacă nu mai mulţi.

După ce am trecut de pod, ne-am putut sui pe biciclete (se pare că în cealaltă jumătate a parcului avem voie "călare", deşi nu am nimic oficial în acest sens; o să sun şi o să confirm). Nu mi-a plăcut că nu am lăsat suficient loc pietonilor să treacă, erau acolo nişte mame cu copii mici care au fost cam înghesuite pe margine. Aşa NU! Întotdeauna trebuie să dăm loc pietonilor şi să avem grijă să nu-i stânjenim, altfel toate aceste proteste vor fi degeaba!



Undeva pe alee ne-am despărţit, o parte din noi (aproximativ jumătate) urmând să-şi continue plimbarea prin oraş.

Ce ar trebui să facem mai departe? Sunt mai multe variante (şi le puteţi adăuga pe ale voastre folosind comentariile, le voi adăuga pe pagină):

- Scrieţi-i domnului Liviu Negoiţă şi spuneţi-vă păsul! Folosiţi un ton civilizat şi argumentat. O puteţi face la această adresă de e-mail, pe care mi s-a zis că o citeşte PERSONAL: Primar@ps3.rdsnet.ro. Nu înjuraţi, chiar dacă sunteţi supăraţi (pe bună dreptate!). Adresa instituţiei, unde îi puteţi scrie prin Poşta Română este: Primar Liviu Negoiţă, Strada Parfumului nr 2-4, Sector 3, Bucureşti. Ca la concursuri: mai multe plicuri, mai multe şanse de câştig!

- Înscrieţi-vă în audienţă la primarul sectorului 3! Toate detaliile le găsiţi aici. Fiţi pregătiţi să argumentaţi ceea ce doriţi şi citiţi legile pe care doriţi să le schimbaţi, înainte. Propuneţi soluţii! Oricât de competente ar fi autorităţile, nu ştiu mai bine decât noi ce ne trebuie. Dacă ar şti, nu s-ar mai povesti.

- Dacă întâlniţi maşini parcate pe pistă, nu le faceţi poză cu telefonul mobil, pentru ca apoi să vă plângeţi pe bloguri! Mai bine sunaţi la 9543, dispeceratul Poliţiei Comunitare a sectorului 3, (încă un motiv să ne purtăm frumos cu Poliţia Comunitară!), la 9854, dispeceratul Primăriei sectorului 3, sau la 9640, dispeceratul ROSAL (atenţie, doar între orele 8 şi 20!). Prigoană va fi încântat să mai încaseze 700 RON cu care să mai dreagă fundul soţiei sale! La dispoziţie mai este şi 112, sunaţi fără frică, numărul mi-a fost recomandat chiar de un poliţist motocilist de la Rutieră! Vor trimite un echipaj radar, pentru că doar cu un aparat certificat metrologic pot proba contravenţia.

- participaţi la orice alt protest vă iese în cale, legat de biciclete (şi, dacă stau să mă gândesc mai bine, participaţi la orice protest vă iese în cale, punct). Chiar dacă e organizat de Oborenci!

(câteva poze mai târziu, după ce fac rost de cablu pt. mobil sau dacă obţin permisiunea lui Ariel de a posta câteva din pozele lui aici; toţi cei care au mai făcut poze sunt rugaţi să le trimită pe cele mai sugestive pe adresa mea binecunoscută, vedeţi în dreapta blogului care, împreună cu permisiunea lor de a le publica).

16 comentarii:

Andrei spunea...

A fost interesant, desi organul ala comunitar care ii spunea pustiului ala ca o sa il gaseasca, ca doar sunt vecini de cartier merita o muie mica...

Vedem ce facem sambata viitoare

Ghicitor in fund spunea...

E adevarat ca "organele" au reflexe comuniste (doar au o varsta si s-au format in sistemul ala!), dar nu stiu daca prin "impungerea" lor sau facandu-i "comunisti" (in fata, nu pe blog) vom schimba ceva la ei.

Mult mai rezonabil e sa apelam la sentimentele lor, daca le au, sa ii rugam frumos, sa le zicem sa se gandeasca la copiii lor... etc.

Andrei spunea...

Acum nah, eu nu m-am bagat (eram ala in verde care te-a intrebat daca tu esti ghicitorul) dar mi se pare cel putin penibil sa ii zici chestia aia unui pusti de 13-14 ani...

Ariel spunea...

We love you ghicitorul! We love you!

Anonim spunea...

ah, deci s-a aflat cine era ghicitorul...si eu am intarziat la protest si am ratat faza.:)

Ghicitor in fund spunea...

Daca Ariel (si inca cativa participanti) pastreaza tacerea, nu voi fi desconspirat :)

adrianc spunea...

Mie nu mi-a placut deloc sa vad cum unii dintre noi (cei cu bicicletele) ne fac de ras. Un pustiulica a lovit cu cornul bicicletei un batran imediat ce am inceput prima tura de parc, nu si-a cerut scuze cu toate ca nu mergea pe pista. Tot drumul a mers numai pe langa, sincer sa fiu m-am abtinut cu greu sa-i dau vreo 2 scatoalce.
O alta idee geniala e sa mergi cu tigara aprinsa pe bicicleta in coloana...astuia i-am zis si s-a rezolvat problema.

Mi se pare ca la "Titanic" s-au adunat doar o parte dintre noi, restul au ramas in urma sau nu stiu ce au facut...dar eram mult mai multi in jurul parcului.

Anonim spunea...

o parte nu au intrat de frica amenzii :) facem ceva si simbata asta ? se anunta din timp ?

Andreea spunea...

Nu stiu sa merg cu bicicleta. Nu cred ca o sa invat vreodata, dar imi place actiunea ta, care nu s-a limitat la o petitie pe net, fara succes, ca multe altele. Ah, si nu-mi plac biciclistii care merg in zig-zag. Sa-i inveti pe oamenii tai sa nu mai mearga in zig-zag, da? :) Ca eu nu merg pe pista voastra de pedalat.

Ghicitor in fund spunea...

Stiu ca o parte nu au intrat in parc de frica amenzii, dar nu cred ca au fost multi. Cel mai corect e sa nu ne imbatam cu apa rece si sa estimam participarea la 70 de oameni. Daca au fost 100, optimismul meu renumit si-a meritat renumele :)

Andreea, daca vrei sa inveti sa mergi cu bicicleta, cred ca sunt multi aici care te-ar putea ajuta. E printre lucrurile frumoase din lume, sa aluneci pe asfalt si sa miroasa a flori si/sau a iarba si e pacat sa ratezi asa ceva. Cat despre "oamenii mei"... nu sunt ai mei, dar ii pot ruga sa nu mai sperie oameni draguti :)

Sambata viitoare, la ora 11, daca nu cumva organizeaza (sau sprijina mediatic) si Europa FM ceva. Ma gandeam tot la ceva similar, cred ca se transmite suficient de bine mesajul. E important sa fim vazuti de lumea din parc ca fiind prietenii lor, nu idioti care-i lovim cu bicicletele.

Referitor la mamele cu copii mici, am observat ca bicicletele sunt folosite si ca "semnal de adunare", ca sa nu li se zburataceasca pruncul pe alei: "vino la mama, sa nu te loveasca bicicleta" (desi putem fi la 2 m distanta de el).

vlad spunea...

Frumos protestul dar am doua observatii:

1. Data viitoare ar trebui si o metoda mai clara de transmis meajul. Ar trebui sa ne facem niste tricouri, niste fluturasi de impartit oamenilor. I-am auzit pe multi intreband care e treaba cu biciclistii semn ca nu se intelegea din prima despre ce e vorba.

2. Am remarcat si eu treaba cu impunsul de care spune ghicitorul. Pentru situatia de caca in care ne aflam nu sunt vinovati nici politistii nici oamenii din parc. Nu merita si nu ajuta sa ii iritam si sa ni-i punem in cap.

Ghicitor in fund spunea...

Salut Vlad,

Asta cu tricourile am propus-o si eu. Cat despre fluturasi, am evitat sa-i fac tocmai pentru a nu semana cu o manifestatie si eu cu un organizator :)

Am primit pozele, multumesc!

Anonim spunea...

Mi s-a parut un demers bun. Dar poate ca tocmai din acest motiv ar trebui mai mare grija in viitor. Ca adept al teoriei conspiratiilor, pot sa-mi inchipui ca tabara adversa poate strecura instigatori in randul vostru pentru a va denigra. Iar daca vine vorba de publicitate, e mult mai mediatizata partea negativa a lucrurilor...
La mai mare/des/bine/multi!

Anonim spunea...

am trecut acum o ora cu masina prin fata statuii si am facut doua fete, una cu bicicleta, una pe role, cum au fost oprite de un BGS, le indica sa ocoleasca parcul. asa ca daca isi face careva iluzii ca se poate merge in liniste noaptea prin parc si ca tot protestul asta nu-si are rostul, TREZIREA !

Ghicitor in fund spunea...

A postat domnul Ilisoi articolul pe Cotidianul!

Il gasiti aici:

http://www.cotidianul.ro/moarte_biciclistilor-84690.html

Anonim spunea...

inca o plimbare in zona, organizata de data aceasta de un parlamentar !

http://bike-culture.blogspot.com/2009/05/turul-colegiului-13-cu-bicicleta-in.html