miercuri, 29 aprilie 2009

Fapte si vorbe. Ne punem fundurile la bataie?



(fondul sonor e asigurat de Ez3kiel - "Versus")

Fapt: Europa FM nu doreşte ca protestul să aibe loc pe 9 Mai, ci cu o săptămână mai târziu, pe 16 Mai. Motivele lor sunt că pe 9 Mai au loc alte evenimente, care polarizează atenţia publică, dar şi faptul că pe 9 Mai au plănuit alte chestii legate de campania lor, ceva legat de un trai mai sănătos. Geo, de la "Bate şaua", mi-a transmis şi el părerea lui, cum că ar fi bine să amânăm protestul, că e bine să avem un trust media cu acoperire naţională, cu contacte prin publicaţii, că dacă Europa FM nu se implică vom avea o acţiune bloggărească de dimensiuni mici (precum cea de care deja vuiesc blogurile, marea nesupunere civică a lui Bucurenci, Cabral & co. de a pedala într-un parc unde e voie să pedalezi), ba chiar foarte mici, pentru că noi nu suntem cunoscuţi precum ei şi alte asemenea.

Acum, oricât de pertinente ar fi argumentele dânşilor, am stat şi m-am gândit şi părerea mea este: FUCK THIS SHIT, LET'S DO THIS, pe 9 Mai. De ce vreau asta? Pentru că pentru Europa FM e doar un subiect de ştiri. Ei au o altă agendă. Pentru mine parcul ăsta e ultima redută de apărat în ţara asta de căcat. Mersul pe bicicletă în parc este printre puţinele mele plăceri. În rest, mi le-au luat pe toate: la cinema nu pot să merg, prea mulţi foşnitori de pungi, prea multe filme proaste, prea mulţi care râd când nu trebuie la filmele bune; la concerte nu pot să merg: sunetul e prost, (dacă e în sală) fumul de ţigară e mai gros decât obrazul unuia care parchează pe locurile de handicapaţi, dacă e afară WC-urile sunt o insultă la adresa umanităţii. Sigur, sunt excepţii la toate-acestea (pe care le savurez cu plăcere). Iar acum vor sa îmi ia parcul? Iar acum vor să NE ia parcul?

Şi noi ce facem? În loc să ne revoltăm acum, cât încă subiectul e cald şi clocoteşte indignarea în vine, trebuie să aşteptăm încă o săptămână pentru a face un protest călduţ, instituţionalizat? Nu, domnilor, o săptămână e PREA MULT. Chiar şi 9 Mai e prea târziu (însă am argumentat de ce am propus-o)! Într-o săptămână Liviu Negoiţă şi Consiliul Local pot trece o Hotărâre care să ne interzică accesul ÎN MOD OFICIAL, pentru că acum o fac în mod ilegal, doar în baza unei legi ambigue, aplicate după ureche, care prevede că amenzile sunt date de Poliţia Rutieră, nu de cei care o fac acum, BGS şi Poliţia Comunitară. Peste o săptămână riscăm să nu-i mai pese nimănui, pentru că românul se relaxează repede, e fatalist şi resemnat. Într-o săptămână se pot întâmpla multe: primele cazuri de pestă porcină la om (Păunescu şi Vadim sunt deja în alertă şi se spală des cu spirt!), Becali mai face un giumbuşluc mediatic, apare Elodia (sau bucăţi din ea) sau - cine ştie - spune Vanghelie prima propoziţie corectă gramatical! (nu m-am riscat să zic "frază"...)

Alt fapt: protestul (dacă sunteţi de acord, bineînţeles!) nu mai este legat de toate parcurile, ci doar de I.O.R. Aşa cum - poate - aţi aflat, în parcurile mari E VOIE cu bicicleta! Da, Herăstrău şi Tineretului au liber la biciclete, a confirmat-o chiar Oprescu, care cică se va strădui să amenajeze nushcâţi kilometri de piste de biciclete în cele două parcuri. De aceea râdeam de nesupunerea civică a bravului Bucurenci! Despre parcurile mici nu aduc vorba, e normal să nu ne plimbăm cu bicicletele în ele (bunăoară, in parcul Titanii din sectorul 3, plăcuţele cu interdicţia există de mai bine de-o lună! am încercat să intru în parc, am văzut plăcuţele, m-am cărat şi nu m-am scandalizat în niciun fel).

Iată o fază tare: domnul primar Negoiţă a extins interzicerea bicicletelor şi în parcul I.O.R. sub pretextul că... e un parc mic! Totuşi, fiindcă ochii noştri văd că nu e chiar aşa, a luat repede decizia de a separa acest parc de peste 85 ha în două parcuri mai mici, împărţite de bulevardul Liviu Rebreanu în zona podului: parcul Alexandru Ioan Cuza (la stânga podului, cum te uiţi spre staţia de metrou Titan) şi Parcul Titan (la dreapta podului; a nu se confunda cu mititelul parc Titanii, cel de la Policlinica Titan). Iată cifrele, luate de pe site-ul Primăriei:

Parcul Alexandru Ioan Cuza - 38,38 ha
Parcul Titan (fost Balta Alba) - 48,17 ha
Parcul Titanii - 5,86 ha


(ca un amănunt: parcul Tineretului, în care E VOIE, are o suprafaţă MAI MICĂ decât parcul I.O.R.: circa 80 ha; ha ha ha!!!)

Aşadar, e ca şi cum eu aş interzice accesul piticilor cu înăţimea sub 90 de cm într-un... bar, iar pe domnul Negoiţă, care are - să zicem - 1.80 m înălţime, nu l-as lăsa să intre pentru că... e alcătuit din doi pitici lipiţi!

Revenind: nu vă pot promite că vom avea autorizaţie, că vom avea acoperire media (totuşi, voi scrie şi la alte ziare şi televiziuni!), că nu va ploua sau că ne va susţine vreun ONG. Dacă veţi vrea să renunţaţi şi să mergeţi pe 15 Mai, voi înţelege şi asta. Eu, însă, voi fi acolo pe 9 Mai, la ora 11, alături de prietenii mei şi de cine mai decide să vină. Nu o vom face pentru audienţă, nu o vom face pentru vizibilitate, o vom face strict pentru dreptul nostru de plătitori de taxe şi de votanţi la alegeri: dreptul de a ne plimba în pace pe aleile parcului I.O.R., fără să deranjăm bătrâni şi fără să strivim copii! Pentru că dacă nu o vom face, vor interzice şi rollerii, vor interzice cărucioarele, apoi oamenii în scaun cu rotile, apoi oamenii care aleargă. Iar de rămas vor rămâne doar bătrânii, copii şi... Q7, X5, R2D2.


Later edit: Am aflat temeiul legal pentru interzicerea bicicletelor in parcuri. Este vorba de HCGMB 10/2001, care spune că:

ART.1- Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 400.000 lei la 600.000 lei, pentru persoanele fizice si de la 600.000 lei la 1.000.000 lei, pentru persoanele juridice, urmatoarele fapte:

j) Intrarea cu mijloace auto, moto, velo, mijloace de tractiune animala, ierbivore, pe aleile parcurilor si gradinilor publice. Fac exceptie autovehiculele de interventie, pompierii, politia, jandarmeria, salvarea, utilajele care deservesc spatiile verzi, care efectueaza serviciile publice. Se excepteaza de asemenea si zonele in care accesul se face pe baza de bilet sau abonament, in cazul aprovizionarii unitatilor de orice fel existente pe teritoriul parcurilor, gradinilor etc., cu conditia ca vehiculele utilizate in acest scop sa nu depaseasca greutatea maxima de 3,5 tone, conform programului de aprovizionare stabilit in normative;

(nu vă speriați, este vorba de lei vechi! eu o să vin pregătit)

22 de comentarii:

Anonim spunea...

Poate incerci sa obtii o autorizatie, totusi ! Iar argumentatia ta este ok. Daca Europa FM vrea o stire, ar putea organiza zilnic cate un protest.

un ciclist ilegal spunea...

Eu unu nu am nevoie de nici o autorizatie pentru a ma plimba deci sunt alaturi de voi, ce poate sa imi faca sa ma ridice de pe strada precum protestatarii din moldova hai sa vad cum pun mana pe mine sa ma amendeze :))

Ghicitor in fund spunea...

O sa incerc, dar e foarte greu de obtinut pentru o persoana fizica, sunt tot felul de chichite si alergatura de facut. (legea 60/1991, modificata prin 2004...)

Ar fi avantaje, am putea scanda, am putea strange semnaturi, am putea avea bannere... N-am mai risca amenzi...

Intre timp, am rugat niste prieteni sa ma ajute cu niste flyere, imagini pe care sa le trimit la publicatii / bloguri mari / etc.

Mai scriu si la primarii, la Negoita, pe forumuri, pe bloguri... E greu si timp nu prea e.

Voi posta ideea mea de protest mai incolo. Fireste, nefiind organizator (ci doar un simplu instigator :) ), puteti veni si voi cu idei proprii!

Radu spunea...

o sa fiu si eu cu voi! am pus si pe blogul meu si am dat mai departe pe forumuri, liste de discutii si messenger.
Hai ca se poate!

Ghicitor in fund spunea...

IGNITE! IGNITE! IGNITE! IGNITE!

Anonim spunea...

Basca mea e alaturi de voi.

Ariel spunea...

apropos de ultima ta paranteza... vei veni pregatit? cu bani adica? huh? o sa le platesti amenda?

:) i'm in. zi-mi ce sa bloghez si cand ... si ajunge si pe amdoar18ani.ro

George Hari Popescu spunea...

Dacă nu e cu autorizaţie, ne învîrtim şi noi o oră în jurul parcului. Sigur atragem atenţia aşa. Dar ferească dzeu să găsesc vreo maşină parcată pe pistă, că nu ştiu ce voi fi în stare... :-)

Să anunţi cînd sunt gata fluturaşii şi alte materiale, să le mai imprimă şi noi pe acasă, să împărţim astfel cheltuielile.

Adamclisi spunea...

Daca mergeti cu bicicletele, lasati-va lanturile acasa, sa nu va alegeti si voi cu dosar penal pentru port ilegal de arma alba. ;)

ak047 spunea...

am fost ieri seara intre 22:00 si 23:00 in parcul ioan cuza, 2 oameni pe biciclete. Am trecut de doua ori pe langa paznici si o data pe langa masina politiei comunitare. nici macar nu s-au uitat la noi. nu inteleg. pe langa asta, tot uichendul am vazut biciclisti si rolleri de toate varstele pe acolo.

ak047 spunea...

P.S. Dupa noua clasificare, mentionez ca plimbarea a avut loc in ambele parcuri, adica tot fostul parc IOR.

Ghicitor in fund spunea...

Salutare Ak047,

Am primit si eu semnale ca... este voie! Nu stiu ce sa cred.

Semnele alea inca sunt acolo.

Unknown spunea...

Mai zi o data te rog: duminica acum pe 9 mai, la 11, la ce intrare in parc?

Ghicitor in fund spunea...

Sambata (nu duminica!), 9 mai, ora 11:00, la intrarea in parcul IOR dinspre fantani (intersectia campia libertatii cu baba novac).

Unknown spunea...

Bine ca ai amintit ca sambata si nu duminica :P fix la intrarea aia sunt cei mai multi bgs-isti.

Ghicitor in fund spunea...

Ce ne pot face? Ne dam IN JURUL parcului, iar apoi intram in parc prin zona cu rampa (din dreptul statiei de tramvai Campia Libertatii), iar apoi pasnic in jurul lacului.

Anonim spunea...

Eu voi veni cu voi ! Sambata, ora 11, pe 9 mai. Nu trebuie sa stam dupa Europa FM, daca vor subiect si stire, sa stea ei dupa ciclisti, nu invers ! Nu va faceti probleme din cauza autorizatiei, in fond nu facem decat sa ne intalnim ("din intamplare") cativa (zeci, sute) de ciclisti acolo. Nu trebuie autorizatie ca sa te plimbi cu bicicleta... Va fi ceva spontan. Nici de amendat nu au cum, din cauza numarului mare (si zece biciclisti sa fi fost, si tot nu ne puteau prinde). Eu locuiesc la Eroii Revolutiei si ma plimb de obicei prin parcurile carol si tineretului, dar vin cu draga inima cu voi, in IOR. E important sa fim vazuti acolo, chiar simpla prezenta a noastra va insemna destul de mult. Daniel Focsa

Ghicitor in fund spunea...

Va multumesc! Ma cam ofilisem dupa esecul (din cauza mea!) cu autorizatia, dar uite ca e o raza de soare!

Curand voi posta si cateva chestii de organizare, sloganuri de pus pe tricouri etc.

Radu spunea...

se mai intampla ceva? o sa fim oare macar 50?

Ghicitor in fund spunea...

Da, o sa fim :)

ioniteo spunea...

SA INTELEG CA A RAMAS SAMBATA LA ORA 11.00?

Ghicitor in fund spunea...

Da, domnilor, sambata la ora 11! Maine, e si maine o zi!