sâmbătă, 20 septembrie 2008

Rasismul: forma suprema de gandit cu fundul

Acum ceva vreme, în poligon la Ilioara, în timp ce plecam spre casă, am trecut pe lângă doi ţigănuşi murdari şi prost îmbrăcaţi, unul mai mititel şi altul ceva mai mărişor. Cel mititel s-a uitat spre cel mai mare şi l-a întrebat, referitor la mine: "Nenea mă bate?". Mi s-a rupt inima instantaneu.

N-am fost niciodată rasist, deşi am înjurat ţiganii manelişti din faţa blocului şi am avut fantasme cu bazuci aţintite spre maşinile lor bubuitoare. Am fost înjurat de ţigani. Oprit pe stradă când eram mic şi întrebat de "suprize". Chiar şi bătut odată gratuit, după faimoasa replică "cât e ceasu?"

Toate astea n-au fost suficiente pentru a deveni cu adevărat rasist. Sigur, urăsc ţiganii burtoşi, cu lanţ de aur, care ne sfidează din maşini scumpe. Dar în egală măsură urăsc românii burtoşi, cu lanţ de aur, care ne sfidează din maşini scumpe. Urăsc ţiganii care fură în RATB, însă chiar mai mult de atât urăsc românii care ne fură cu miliardele. Îi vedeţi. Îi votaţi. Iar apoi vă întoarceţi la "urăsc ţiganii pentru că sunt un popor de hoţi".

E uşor să urăşti. E mult mai greu să înţelegi. Iar noi, oamenii, suntem în general comozi. Viaţa e grea mai tot timpul cu noi, de ce să nu facem lucrul uşor când avem ocazia?

A judeca şi a urî oamenii bazându-ne pe culoarea pielii lor este o prostie, o prostie din categoria judecării oamenilor după sexul lor, religia lor, etnia lor, sau naţionalitatea lor, orientarea lor sexuală sau înălţimea lor, clasa lor socială, regiunii din care fac parte, muzica pe care o ascultă sau handicapurile lor. În final, singurul criteriu după care ar trebui să judecăm un om este strict cel al raportului său personal cu tine. Şi nici măcar acesta nu e un criteriu valid.

Urâţilor, dacă urâţi, urâţi asta:

2 comentarii:

Anonim spunea...

rasismul:forma suprema de ignoranta.dar stii ce e amuzant?ca multi romani urasc negrii cu toate ca nu au nicio treaba cu ei,adica nici macar nu vad unul pe strada,cel putin ,la mine in oras ii numeri pe degete,si totusi unii ii injura de mama focului si ii asociaza cu tiganii..wtf?!
prostul e prost de la Dumnezeu.
ignorantul e prost prin alegere.
asta am spus si eu mereu:iti faci o parere despre cineva raportat la tine...

Ghicitor in fund spunea...

Eu am dezvoltat o forma grea de prostism: urasc prostii, inclusiv pe mine, cand sunt!