marți, 19 august 2008

Din fundul poporului: regi şi regine

Dacă ar fi să ne luăm după ce citim în presă, România este unul dintre cele mai nobile state din lume. Concentraţia de "capete incoronate" este uriaşă (iar cea de capete încornorate, chiar şi mai mare!). Iată câţi români au titluri nobiliare de cel mai înalt rang:

Începem uşurel, cu regina muzicii uşoare, Angela Similea, urmată de Fefeleaga, regina muzicii populare, Sofia Vicoveanca. Rămânem în domeniul muzicii prin Cristina Spătar, regina R&B-ului (Râie & Bube), dar şi prin regele depăşit de vremuri al Rock&Roll-ului, Ştefan Bănică Jr.

Trecem prin cea mai uzată metaforă sportivă, sportul-rege, folbalu', pentru a ajunge la regele sportului rege: Gică Hagi. Că tot suntem în zona sportivă, avem regina maratonului: Puşa (Constantina Diţă-Tomescu - bravo ei!).

De pe arenele sportive, ajungem la nivel administrativ, unde avem aşa: regele parcurilor (Virgil Cârstea, silit să abdice de Oprescu), regele asfaltului, pentru care "se luptă" Costel Căşuneanu, Dorinel Umbrărescu şi Florian Buşcă (din păcate, nu se lasă cu ceva asasinate, ca în vremurile bune). Regele Gunoaielor este iarăşi un titlu disputat de Silviu Prigoană (când nu divorţează sau face glumiţe populiste la televizor), Cezar Preda şi de penisul extensibil ataşat de un om, Fizz.

Rămânem în domeniul gunoaielor şi găsim iarăşi o dispută în care s-a vărsat multă spută: cine e Regele Manelelor, între mititelul Adrian Copilul Minune vs. mezelul Florin Salam vs. Nicolae Guţă (al cărui nume rimează cu: puţă, maimuţă, căruţă, batistuţă, biluţă şi lae). Se pare că titlul e în Alba-Iulia, unde-şi are un muşuroi turbo-lover-ul Nicolae Guţă!

Tot din ciclul "regalităţi derizorii" o avem şi pe Alina Plugaru, regina-porno, despre care aflăm că şi-a împlinit destinul şi a zburat cu avionul (doar în ce-a făcut-o mă-sa!) Ar face pereche bună cu Romeo Fantastick, autointitulat regele sexului (pentru că este civilizat; ceea ce vrea el să zică, de fapt, e că e - scuzaţi! - regele pulii!)

Pentru că în România nu există un stat propriu-zis, cu legi valabile pentru toţi cetăţenii, cum ar fi normal, avem şi un stat în stat, cu cetăţenii lui. Dovada e pomelnicul nesfârşit de regalităţi la minorităţi care vor egalităţi dar nu legalităţi: Regele Cioabă, Împăratul Iulian, regina Lucica, Leo, prinţul ţiganilor din Strehaia ş.a.m.d.

Te-ai aştepta ca la atâta sete de regalitate România să fie şi ea monarhie, cum îi stă bine unei ţări civilizate din Europa. Din păcate, însă, Regele de drept al României, Mihai I de Hohenzollern este denigrat în permanenţă, victima unei maşinării malefice de propagandă care a lăsat în memoria colectivă doar ideea că e unu' care abia vorbeşte şi care a fugit cu nişte tablouri şi un tren plin cu aur, în timp ce preamăresc şi regretă un peltic analfabet care a aruncat România în fundul istoriei.

Acestea fiind spune, mă autoproclamez regele ghicitului în fund! Après moi le déluge!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Ghicitorule, ai uitat de Lorzii Manelelor, Elei.
Oricum foarte amuzant, mai ales partea cu Cristina Spatar, care era regina R&B-ului inainte sa se lanseze in muzica (sa zicem).
Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa zici nimic despre Stefan Banica, ce vina are el ca l-a imitat Elvis!?

Ghicitor in fund spunea...

Nu am uitat, am vrut sa uit. Si se pare ca am reusit!

Anonim spunea...

vizionarule, majestatea sa cred ca s-a bagat singurel in maro, in momentul in care s-a facut tata socru pentru printzul duda, pe care l-ai uitat, si pupat bot in bot cu regimu' lu' ivan ilici si tot neamu' lor de comunisti.
din ziua aia nu l-a mai denigrat nimeni.

Anonim spunea...

foarte bine spus.

Anonim spunea...

tot respectu ! ai un site foarte spiritual si haios. imi place si atitudinea. succes in continuare ! am sa revin

Ghicitor in fund spunea...

@blogdan,

Chiar daca Prinţul Duda este contestat că ar fi un securist infiltrat în Casa Regală, acţiunile sale nu dau dovadă de malevolenţă, manelism politic sau de lipsă de bun simţ naţional, dimpotrivă. Sigur, i se pot reproşa compromisuri, însă un bun diplomat trebuie să fie capabil de ele pentru a servi unui scop mai înalt.

De altfel, cea care-l contestă e un singur om, ceea ce mă face să cred că ar putea fi un fitil aprins de niscaiva cineva care ar avea interesul să discrediteze Casa Regală.

Îmi rezerv dreptul de a-mi schimba părerea despre el în momentul în care va da cu mucii nasol în fasulele României.

Cât despre bătrânul rege, nu cred că el l-a luat de bărbat pe actorul Duda, recte nu cred c-a avut un cuvânt de spus.

Am avut o strângere de inimă văzândul pe Rege în proximitatea lui Ion Iliescu, însă consider asta un gest de nobleţe din partea Regelui. Cine ştie ce e în sufletul lui?

Din păcate, tindem să judecăm prea aspru lucrurile mici ale oamenilor mari şi prea blând (sau deloc) lucrurile mari ale oamenilor mici.

Anonim spunea...

Vorbind despre regi si regalitate se pot spune multe.
Un singur lucru este cert: Familiei regale i s-au dat drepturi cum nu s-au dat nici unui alt rege din Europa. Cu ce s-a ales Romania?
Cei care au dat regelui vechile domenii s-au ales in mod cert cu ceva!
Romania este cu adevarat un paradox:
republica cu rege!
cine poate intelege?

Ghicitor in fund spunea...

Stimate domn, nu prea inteleg (despre) ce vorbiti.